วิธีการเพิ่มจำนวนในการเข้าพบลูกค้าแต่ละวัน

วิธีการเพิ่มจำนวนในการเข้าพบลูกค้าแต่ละวัน
 
ถ้าคุณเป็นนักขายที่ต้องวิ่งเข้าพบลูกค้าเป็นหลัก การขายของคุณคือเกมตัวเลข ยิ่งพบลูกค้ามากเท่าไหร่ ก็ยิ่งเพิ่มโอกาสทางการขายมากเท่านั้น
 
ดังนั้นวันนี้ผมมีข้อแนะนำครับว่าต้องทำอย่างไรบ้างที่จะช่วยคุณเพิ่มจำนวนตรงนี้ มาดูกันครับ
 
1) จัดกลุ่มลูกค้าเป็นโซนๆ
 
ยกตัวอย่างครับ ถ้าลูกค้าคุณอยู่ในกรุงเทพและลูกค้ายังเหลือเยอะพอสมควร อย่าไปวิ่งหาลูกค้าในจังหวัดอื่นเด็ดขาดถึงแม้ลูกค้าจะสนใจขนาดไหนก็ตาม
 
ลองนึกดูนะครับ ถ้าคุณเข้าหาลูกค้าคนนั้นที่ตจว. คุณอาจเข้าพบได้แค่รายเดียวในวันนั้นๆ แต่ถ้าเป็นเขตกรุงเทพที่วิ่งประจำ คุณอาจหาได้ถึง 4-5 รายถ้าจัดโซนดีๆ อันนี้ยังไม่นับรวมเวลาที่ต้องเข้าติดตามผลในครั้งถัดๆไปด้วยนะครับ
 
2) ทำนัดเวลาเปิด
 
ผมเข้าใจครับว่าการทำนัดควรต้องระบุเวลาไปเลยเพื่อความเป็นมืออาชีพ แต่บางครั้งการทำนัดเวลาเปิดเช่นระบุหลวมๆว่า “ช่วงเช้า” จะทำให้ตารางการวิ่งของคุณยืดหยุ่นและมีจำนวนที่เยอะขึ้นได้
 
3) ไปก่อนเสมอถ้านัดแบบกำหนดเวลา
 
ในกรณีที่คุณนัดแบบระบุเวลา เช่น 10 โมงเช้า ผมแนะนำให้คุณไปถึงก่อนครึ่งชม. เชื่อผมครับว่าลูกค้าเกิน 80% จะยอมออกมาพบคุณก่อนเวลา และอันนี้ไม่ถือว่าเสียมารยาทแถมอาจจะดูเป็นมืออาชีพและตรงต่อเวลาด้วยซ้ำ
 
4) ซ้อม
 
พยายามฝึกซ้อมการถามคำถามและการนำเสนอของคุณให้กระชับและครบประเด็นที่สุด คุณอาจจะพบว่าการซ้อมของคุณช่วยลดเวลาในการพบลูกค้าแต่ละรายพอสมควรและเนื้อหาครบถ้วนไม่ขาดตอน
 
ย้ำอีกทีนะครับว่าการขายคือเกมตัวเลข ลองวิธีเหล่านี้ดูครับ แล้วผลลัพธ์ที่ออกมาจะทำให้การวิ่งงานของคุณมีประสิทธิภาพขึ้นไม่มากก็น้อยครับ

Line@ อีกช่องทางสามารถติดตาม Sales101
http://line.me/ti/p/%40yoz5546i
-----------------------
 
How to Increase Your Sales Call Per Day
 
If your job is to make a visit call every day, this is definitely a numbers game. The more call, the better the productivity and the result. As simple as that.
 
Therefore, let me give you some recommendations on how to increase such productivity. Let see what they are.
 
1) Zoning
 
For example, if most of your prospects stay in Bangkok, do not look for prospects outside Bangkok although they have very high potential.
 
Regardless of the potential, when you visit that prospect outside Bangkok, it may take you whole day to finish just one visit.
 
While if you stay in Bangkok, you may be able to visit 4-5 prospects a day depending on how well you manage your journey planning.
 
2) No specific appointment time
 
I totally understand that appointment with specific timing makes you look more professional.
 
However, if you are able to make customer accept your flexible appointment, such as ‘AM time’, this will allow you to increase number of call per day for sure.
 
3) Arrive earlier
 
Always arrive half an hour earlier, so that you will finish your meeting earlier also.
 
It is guaranteed that 80% of the time, customers will start meeting with you earlier than the agreed schedule. This will even make you look good, time-management wise.
 
4) Practice
 
Practice your probing and presentation always in order to make it brief and complete.
 
You will find that the more you practice, the better you manage your time.
 
Let me emphasize again that sales is always about numbers game, more or less.
 
So try these techniques, and your numbers game will be much more productive than before.