ทำไมนักขายมือทองต้องฝึกการถามคำถาม

ทำไมนักขายมือทองต้องฝึกการถามคำถาม

เหมือนที่เคยย้ำแล้วย้ำอีกหลายรอบว่านักขายไม่ใช่นักพูด แต่เป็นนักฟังและนักถามคำถามที่ดี

วันนี้มีเหตุผลดีๆมาอธิบายครับว่าทำไมคุณควรต้องฝึกเรื่องการถามคำถามอย่างหนักหน่วงเพื่อยกระดับการขายของคุณ

1) คนที่ควรพูดเยอะกว่าคือลูกค้าไม่ใช่คุณ

หมดสมัยไปนานแล้วนะครับที่นักขายต้องเอาแต่จ้ออย่างเดียวแล้วกะว่าลูกค้าจะมึนๆแล้วซื้อเรา คนที่ต้องพูดเยอะกว่าคือลูกค้าซึ่งการถามคำถามที่ชาญฉลาดของเรานั่นแหละคือวิธีที่ดีที่สุด

2) คำถามช่วยค้นหาความต้องการที่แท้จริง

เพราะนักขายมือทองคือคนที่หาความต้องการแท้จริงของลูกค้าเจอและเสนอสิ่งที่ตรงกับความต้องการนั้น ไม่ใช่เลือกเสนอเฉพาะสิ่งที่ต้องการขาย และการถามคำถามเท่านั้นที่จะทำให้คุณค้นเจอความต้องการนั้นได้

3) คนคุมเกมในการสนทนาคือคนถามคำถา

ถ้าคุณอยากถือไพ่ใบเหนือกว่าในการสนทนาคุณต้องเป็นฝ่ายถามคำถามแล้วให้คู่สนทนาเป็นคนตอบ อย่าเข้าใจผิดว่าคนที่มีโอกาสพูดเยอะกว่าคือคนที่คุมเกมได้ การถามคำถามจะดึงความสนใจของคู่สนทนาได้มากที่สุด

ถ้ารู้เช่นนี้แล้วก็ต้องรีบซ้อมให้มากกว่าคนอื่น เพราะผมรู้ดีว่าคำถามดีๆไม่ใช่เกิดขึ้นง่ายๆจึงแนะให้ซ้อม ซ้อม แล้วก็ซ้อมนะครั

Do not underestimate power of questions

It is very important to understand that top salespeople do not focus on talking. Instead, they focus on listening and asking right questions.

Now let me share some good reasons you should practice asking questions real hard to improve you selling skills.

1) Buyers must do most talks, not sellers

It is way out of date that sellers should be a good talker to convince. The person who is supposed to do most talks in the sales conversation is the buyer. And you, as a seller, can make that happen by asking proper questions.

2) Questions discover needs

Top sales people are always those who discover real needs and present benefits that match those needs perfectly. Isn’t asking right questions the best way to discover needs?

3) People with good questions control

Don’t be mistaken by the fact that good talkers control the conversation. It is actually the ones who ask good questions that control. Asking right question is the best way to draw customers’ attentions.

Personally, I am totally aware that good questions are not easy to ask. Therefore, I encourage you to practice real hard to enhance your selling skills.